Filters

Wat is de juiste filtermaat?

Het kiezen van het juiste filter voor je camera kan heel eenvoudig zijn, maar er zijn een paar dingen waar je op moet letten, zoals de juiste maat en een type filter dat goed bij je camera past. Deze tips helpen bij het kiezen van de juiste filter.

De juiste maat kiezen

Dit is het makkelijkste onderdeel. Iedere camera heeft een lens. Deze lens heeft een bepaalde diameter. Dit kan vrij klein zijn (ø 37mm bij een videocamera) tot vrij groot (ø 72mm bij een spiegelreflex zoomlens). Lenzen hebben aan de voorzijde schroefdraad. Hier kun je accessoires op draaien, zoals filters, zonnekappen met schroefdraad, macro-voorzetlenzen, etc. Ook lensdoppen worden in dit schroefdraad “gehaakt”. Als je dus de maat van je lens (schroefdraad-diameter) weet, weet je welke accessoires je voor lens kunt kopen.

Polarisatiefilter

Wat doet een polarisatiefilter precies?

Het polarisatiefilter geeft een aantal effecten die goed van pas komen voor een fotograaf. Het meest merkbare effect is het effect op kleuren. Met een polarisatiefilter wordt groen groener, springen felle kleuren van bloemen er nog meer uit en wordt het contrast tussen de lucht en de wolken vergroot. Vooral dit laatste is een bekend effect, onder sommige omstandigheden wordt de lucht zelfs donkerblauw/zwart.

Een ander goed eigenschap van het filter is dat het reflecties tegengaat. Alles in de wereld reflecteert licht, anders zouden we ze niet kunnen zien, maar soms kan de reflectie zo sterk zijn (vooral midden op de dag in de zomer) dat deze invloed heeft op hoe de kleuren in de camera terecht komen. Hoe meer reflectie, hoe minder je de echte kleuren ziet, het contrast neemt af. Kleuren worden dus versterkt als je het filter op je lens hebt zitten.

Verder worden reflecties in glas en op water tegengegaan, waardoor je met het filter wel de bodem van een fontein met vissen zou kunnen zien en niet alleen de kop van een kikker, maar ook zijn lijf onder de waterspiegel. Een andere goede toepassing is bij het maken van een portretfoto waarbij je met een polarisatiefilter glimmende plekken tegen kunt gaan.

POL

Het speciale polarisatiefolie van het Circulair-polarisatiefilter laat maar liefst 25% meer licht door dan vergelijkbare polarisatiefilters (minder lichtverlies!). Het glas is door chemische behandeling 4x zo sterk als normaal. Deze filters zijn te leveren in verschillende maten en de merken Hoya en Kenko.

UV-filter

Wat doet een UV-filter precies?

Het filter blokkeert UV-licht, iets wat vooral hinderlijk is op foto’s genomen op film en op grote hoogte. Het filter helpt dan een blauwe kleurzweem te voorkomen. Onder of op zeeniveau is het effect van het filter beperkt. Maar het UV-filter wordt toch veel gebruikt op digitale camera’s en dan met name als bescherming van de lens. Het filter kan de eerste klap opvangen in plaats van het voorste glaselement van de lens. Beter een schade van een paar tientjes dan van honderden euro’s.

UV

Het UV-filter is één van de beste filters op de markt, het absorbeert UV-licht, beschermt uw kostbare objectieven door de speciale coating en het chemisch geharde glas. Zijn te verkrijgen in verschillende maten van de merken Hoya en Kenko.

Ringfoto